Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/vyy/public_html/Ylioppilaslehti/textpattern/lib/txplib_misc.php(594) : eval()'d code on line 42
Alppiurheilua lakeuksilla » Vaasan ylioppilaslehti

Alppiurheilua lakeuksilla

Kuva: Sami Seppänen

Runsas lumentulo ja pakkaset houkuttelevat tällaisena ”oikeana” talvena perinteisten talviharrastusten pariin. Hiihdon ja luistelun lisäksi varsinkin nuorta väkeä houkuttelevat rinnelajit.

Pohjanmaa on tunnetusti tasaista seutua, ja sopivien leikkipaikkojen löytäminen voi olla kiven alla.


Sekaannusten välttämiseksi heti alkuun todettakoon, että Pohjanmaalla tässä jutussa tarkoitettavan entistä Vaasan rannikkoseutuna tunnettua aluetta.  


Pohjanmaan pääkaungin Vaasan ympäristössä ainoa lasketteluun sopiva paikka on Öjbergetin vuori. Tälle päätähuimaavalle vuorelle on perustettu kaupungin omistama talviurheilukeskus.


Matkaa Öjbergetille on keskustasta noin kahdeksan kilometriä. Talviurheilukeskus sijaitsee pienen matkan päässä Sundomin kylästä etelään.


Kaupungilta pääsee Sundomiin bussilla. Linja numero viisi ajaa Vaasanpuistikolta Vaskiluodon kautta Sundomiin. Aikataulut kannattaa tarkistaa ennen lähtöä, sillä busseja ei kulje joka tunti.


Bussimatkan lisäksi autottomalle jää reilu puolen tunnin kävely itse kohteeseen.
Laskettelukamojen kanssa matkaajalle kehoittaisin keräämään muita ihmisiä mukaan ja varaamaan taksin.


Öjbergetissä on kolme rinnettä. Rinteiden pituus on 200, 250 ja 380 metriä. Rinteiden korkeus on hulppeat 45 metriä.

Pomppimaan boxeihin

Keskirinteeseen on rakennettu pientä parkkia hyppymiesten iloksi. Rinteestä löytyy yksi isompi ja yksi pienempi boksi, lyhyehkö pipe, kaide ja nihkeä pressi.

Bokseissa pääsee perusjuttuja kyllä treenaamaan, kunhan on varovainen.

Itse hyndi on jonkunlaisessa kuosissa, mutta alastuloalusta voi olla aika jännittävässä kunnossa. Turvallinen alue alastulossa on pari metriä pitkä ja sille päästäkseen on otettava vauhtia aivan rinteen yläpäästä asti. Muutoin loikka jää todella helposti vajaaksi.

Pikkuboksista en osaa sanoa juuta enkä jaata. Isojen poikien mukaan tilanne on huono.

Pikkupaikan hankaluuksia

Öjbergetin laskettelupuoli pyörii melkoisella minimimiehityksellä. Rinteitä ja parkkia hoidetaan ainakin osittain talkoovoimin, eikä tekijöitä oikein tahdo riittää.

Alkuvuoden kovilla pakkasilla myös hissin kanssa on ollut ongelmia. Välillä laskupuoli on pitänyt sulkea kokonaan hissin jäätymisen takia.

Vaasan kaupungin nettisivujen mukaan Öjberget on avoinna arkisin kello 17-21 ja viikonloppuina klo 11-17. Rinteiden kunto kannattaa tarkistaa ennen paikalle menoa.
Rinteessä on pulkkamäki perheen pienemmille.

Laskettelurinteiden lisäksi Öjbergetissä on tasamaalla lykkijöille omat latunsa. Kaupunki huoltaa koneellisesti puolentoista, kolmen ja viiden kilometrin valaistuja latuja.

Näiden lisäksi on ulkopuolisten kerhojen ylläpitämä 30 kilometrin murtomaalenkki. Pitkä latu kiertää Söderfjärdenin ympäri.

Paikan päällä latuja kehuttiin hyväkuntoisiksi ja maastoa mielekkääksi hiihtää. Melko yllättäen viiden kilometrin lenkillä on koviakin korkeuseroja.

Talviurheilukeskuksessa on kahvila, varustevuokraamo ja nuotiokota.  YO-raadin suorittama testaus Öjbergetissä osoittautui hankalaksi. Huonot säät ja viikolla varsin myöhäiset aukioloajat rajoittivat itse hiihtomahdollisuuksia.

Ulos Öjbergetistä

Vaasa ei kaupunkina tarjoa suuria intohimoja niin sanottuun takapihasessailuun. Kaupunki on muutamalle saarelle rakennettu varsin tasainen alue.

Torin ulkopuolelta ei hyviä kaiteita oikein löydy. Eikä rinteitä.

Palosaarella yliopiston kampus tarjoaa kesällä meneviä paikkoja rullalautailijoille, mutta talvisaikaan en ole nähnyt kenenkään kikkailevan mitään.


Hiihtäjille kaupunki on kunnostanut jäälatuja kymmeniä kilometrejä. Latujen kunto kannattaa tarkistaa kuitenkin Vaasan kaupungin nettisivuilta liikuntavälilehden alta.

Pois Pohjanmaalta

Jos on mahdollisuus lähteä pois Pohjanmaan alueelta, alkaa vaihtoehtoja rinteissäkin löytyä. Etelä-Pohjanmaan alueella on kaksi varteenotettavaa vaihtoehtoa.

Kauhajoella sijaitseva Sotkanrinne on hieman Öjbergetiä suurempi. Sotkanrinteen keskuksessa on kolme lasketteluun sopivaa rinnettä. Kaksi on noin 600 metriä pitkää rinnettä, joihin noustaan ankkurihissillä. Kolmas on pienempi harjoittelurinne, jossa on ilmainen naruhissi.

Isommissa rinteissä on kaksi boksia ja kolme reiliä. Öjbergetin tapaan Sotkanrinteillä hoito on talkooluontoista. Kunto ei siis välttämättä aina ole aivan priimaa ja se kannattaa tarkistaa ennen rinteisiin lähtöä.

Sotkanrinteillä on varsin kattavat kotisivut netissä.

Laskettelijalle alueen kruunu on ehdottomasti myös Etelä-Pohjanmaalla, aivan Lapuan kaupungin (kyllä, Lapua on oikeasti kaupunki) ulkopuolella sijaitseva Simpsiö.

Simpsiö on kokoluokassaan Länsi-Suomen suurimpia. Koon huomaa paitsi rinteiden, myös palveluiden määrässä. Rinteitä on kaikkiaan viisi ja pieni harjoitusrinne.
Simpsiö tarjoaa vuokraamon lisäksi myös majoitusta. Perinteiseen tyyliin lapsille on pulkkamäki ja aikuisille rinnebaari.

Lapuan ylpeyden streetistä kuuluu vähän kaikenlaista. Lumitykin foorumin mukaan se on nyt kohtuullisessa kunnossa lumitilanteen ollessa tänä vuonna hyvä. Itse en ole paikan päälle päässyt tilannetta toteamaan. 

Bokseja on haukuttu pyöreiksi ja alastuloa liian loivaksi, mutta heti perään toinen toteaa tilanteen olevan hyvä. Makuasioita, sanoi koira ja niin edelleen.

Simpsiön nettisivuilta on hankala löytää mitään kattavaa infoa itse rinteistä.
Sessailijoille ja muille seikkailijoille pientä vinkkiä, että yllättävistä paikoista löytää hyviä settejä. Yhteenvetona tuntuu, että mitä isommaksi paikka menee, sitä vähemmän vähemmistöryhmille löytyy tarjontaa. Simpsiö ja kaverit haluavat tietysti keskittyä suurimpaan tuloryhmään ja jättää streetin ja pipen vähemmälle.

Kannattaa siis käydä mahdollisuuksien mukaan vilkaisemmassa sellaisetkin paikat kuin Kiuaskallio Jalasjärvellä ja Jouppilanvuori Seinäjoella. Varsinkin Joupiskaa ovat isot pojat kehuneet vuolaasti.

Joupiskalla järjestetään hiihtokoulua ja freestylekoulua niin suksimiehille kuin lautailijoillekin. Tietysti paikalle on rakennettu tarpeen mukainen infrastruktuuri.

Jos alueen keskukset eivät ole kovin tuttuja, kannattaa selailla iltapuhteiksi nettisivuja ja lukea alan foorumeita. Hetken perästä kokonaisuus Pohjanmaan alueen alppiurheiluun rupeaa hahmottumaan. Esimerkiksi lumitykki.net on hyvä paikka aloittaa alaan ja paikallisiin harrastajiin tutustuminen.

Kommentit

1. 19.03.2010 kello 12:52

mites parra teuvalla???

2. J-P Laajalahti 30.03.2010 kello 21:30

Kaikkea ei voi saada. Muuten juttu olisi puolen lehden pituinen. :)

Tämän artikkelin kommentointi on päättynyt.